|
||
| bir ara sınıfımızda bir konu açıldı. tarih öğretmenimiz herşeyin bir ruhu olduğunu söyledi bir çok kişi karşı çıktı ve bunlar arasında bende vardım.tüm eşyaların, içtiğimiz suyun ,üstüne basıp geçtiğimiz otun bile bir ruhu varmış.bana çok saçma geldi yani tuttuğum kalemin,oturduğum sıranın,içtiğim suyun,bastığım otun,yıllanmış bir ağacın ruhu nasıl alıntıdır siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar ben şöyle açıklayabildim; ruh sadece insanlarda ve hayvanlarda olur nedeni ise çok basit örneğin parmağımıza diken battığını düşünelim sadece parmağımız mı acır yoksa o acı duygusunu tüm vücudumuzda mı hissederiz tüm vücudumuzda hissederiz değil mi aslında acıyan bedenimiz değil ruhumuzdur her yerimizde hissedebildiğimize göre eğer ikna olmadıysanız şöyle anlatayım ölmüş bir adamı ne kadar döverseniz dövün adam kılını kıpırdatmaz neden çünkü ruhu yoktur acı duymuyordur siz bedenine işkence yapmış olursunuz ama acı hissetmez çünkü ruh yoktur içinde eğer her şey de ruh olsaydı ayağımızı masaya çarptığımızda masanın da canının yanması gerekirdi onun da bize can havliyle yanıt vermesi gerekirdi ama böyle bir şey olmaz ya da masa aşık olabilir mi su üzülebilir mi bu duyguları ruhumuzda yaşamaz mıyız madem ruhları var o zaman bu sorular cevapsız kalmıyor mu (masa neden aşık olmaz?su neden üzülmez?bulutlar neden kıskanmaz? vs.) o zaman ruh sadece insanlar ve hayvanlar da vardır |
||
|
||
Aslında bitkilerinde ruhu olabilir çünkü onlarda birer canlıdır onlara bastığın, dallarını kopardığın, onları kestiğin zaman feryat koparmamaları onların canının acımadığı anlamına gelmez. Ayrıca bitkilerle konuşmak, onlara müzik dinletmek onlar için çok faydalı sonuçlar meydana getiriyor. Bunu bilimsel olarak kanıtlandı hatırlıyorsundur belki bir ara belgeseller falan çekmişlerdi bunun için bence bitkilerinde ruhu olabilir emin değilim. Ama bildiğim tek şey onların ruhu olsada olmasada Cennet ve Cehennemle tek ilgisi olan varlıklar(bu boyuttakileri kastediyorum) insanlar olacak.
|
||
|
||
İsra suresinin (Sana ruh hakkında soranlara, de ki, "Ruh Rabbimin işlerindendir, size az bir bilgi verilmiştir") mealindeki 85. âyeti de ruhun mahiyetini bilmenin imkansız olduğunu gösteriyor. insanlardaki ruh kavramı hiçbir varlıkta yoktur. fazla bu konu hakkında yazıp günaha girmek istemiyorum eğer olsa idi ahirette mizan kurulduğunda insanlar gibi bu varlıklarında veya canlılarında hesaba çekilmesi gerekirdi.ama kuranda sadece insanların bu dünyada yaptıklarıyla hesaba çekileceğini bilmekteyiz. herşeye rağmen bu konu hakkında fazla yorumda bulunup günah işlemektense Allah herşeyin en iyisini bilir demek geliyo içimden. |
||
|
||
insanlardaki ruh kavramı hiçbir varlıkta yoktur. katılıyorum aslında . ama bi bakımdan bitkilere güzel sözler söylediğinde daha güzel görünürmüş derler. bu ruh mudur bilemem ama bir de japondu galiba araştırmacılar pis bir suya güzel sözler söylemişler onun için dua etmişler ve su pırıl pırıl olmuş su da da mı ruh var? bu Allah'ın bir hiklmeti biizim bileceğimiz bir iş değil ama açıklamalar güzeldi teşekkürler ( yazımı okuyunca iğrenç bir yazı yazdığımı anladım kenidmi eleştiryim biraz )
|
||