PCTurk | Aşk Sevgi Resimleri , Mektupları , silkroad , komik msn avatarlar (Arşiv Ana sayfa) => Film İncelemeleri

Konu: Bi-mong (2008) [ Kelebeğin Rüyası ]

Sayfa: [ 1 ]

deADLy* 27.01.2009 20:49:40

비 몽

Kelebeğin Rüyası | 비 몽

Okuyacağınız bu kısa yazı filmi bütünüyle kavrama iddiasına sahip değil. Böyle bir hataya düşmektense film üzerinde serbestçe gezinmeyi tercih edeceğim. Zira yönetmenin yaptığı da bundan ibaret. Hikaye kısaca şöyle:

“Film, bir rüyayla, Jin adlı genç bir adamın gördüğü kâbustan uyanmasıyla başlıyor. Jin, rüyasında bir trafik kazasına neden olmuştur. Uyanıp kazayı gördüğü yere gittiğinde biraz önce orada benzer bir kaza olduğunu fark eder. Bir şekilde kazaya yol açan kişi olan Ran adlı kadınla tanıştığında, aralarında tuhaf bir bağ olduğunu anlar. Jin rüya gördüğünde Ran, Jin'in rüyada yaptıklarını yapmaktadır.” (FilmEkimi)

Geriden gelelim. Tayvanlı yönetmen Tsai Ming-Lian 2006'da Hei yan quan'ı (Yalnız uyumak istemiyorum) çeker. Filminde Taocu felsefenin kurucusu Cuanğzı'nın ünlü kelebek meseline yer verir:

“Kimim ben? Rüyasında kelebek olduğunu gören bir insan mı, yoksa rüyasında insan olduğunu gören bir kelebek mi?”

Daha önce aynı yönetmenin 1994 tarihli Ai qing wan sui'sinden (Yaşasın Aşk) esinlenerek Bin-Jip'i çeken Kim Ki Duk, bir kez daha Tsai'den ödünç aldığı bir fikri kendi uslûbunca geliştirir ve ortaya Bi-mong çıkar. (filmafisha.ru)

Yönetmenin Derdi

Cannes Film Festivali sırasında 14. filmi Soom ile ilgili bir soruya Kim Ki Duk şu şekilde cevap verir:

“Beni ilgilendiren insanların arasındaki iletişimsizlik. Aslında bu film Kore toplumuyla derdimin dolaylı bir ifadesidir.”

Bu iletişimsizlik asıl olarak erkek ve kadın arasındaki. Yönetmenin bir çok filminde bu iletişimsizliğe (bütün gelenekçi toplumlarda olduğu gibi) erkek zorbalığının eşlik ettiğini görürüz. Bunun karşısına da kadınla erkeğin eksiksiz uyumu dikilir. Ya Bin Jip'teki gibi sıfırı gösteren terazilerle, ya Soom'daki gibi ana karakterlerin isim seçimleriyle, ya da Bi-mong'daki gibi aslında tek rengi ifade eden iki renkle bu uyumun altı çizilir.

Film

Bi-mong tipik bir Kim Ki Duk filmi: Ustaca kurulan gerçek üstü ve mistik, sosyal bir denklem. Denklemin çözümü. Ve fantastik bir “final”.

Yönetmenin hayranlarının bir kısmı finallerini severken, benim de dahil olduğum bir grup, denklemlerin, çoğu zaman seyirciyi hayal kırıklığına uğratma pahasına çözüldüğü kısımları beğenir.

Birbirine benzeyen, artık sona ermiş iki ilişki, birbirlerini bir türlü anlayamamış, sevgileri tek taraflı saplantıya ya da nefrete dönüşmüş iki çift. Yönetmenin tek yaptığı, birinci ilişkiden erkeği, ikinci ilişkiden kadını alıp bir rüya ile birleştirmek. 95 dakikalık filmin 57. dakikasında sazlıktaki sahnede çözülen denklem bundan ibaret. Buraya kadar olan kısım ikinci seyirci grubuna hitap ediyor. Sonrası... Sonrası ise sadece ortalığın toparlanması, ileri sürülen fikrin zerafetle nihayete erdirilmesi. Bu kısım da ilk gruba...

* : Kadın izleyiciler bu mesajı doğru okumuş gibidir. Yazının yazıldığı sırada filmin IMDB'deki oy durumuna bakıldığında 90 erkeğe karşın (6.9) 17 kadının filme daha yüksek not verdiği görülmektedir (8.2). Soom için bu oran 7.0'a 7.3, Bin Jip de ise 7.9'a 7.7'dir.
** : “Ben sadece, bir kadının ve bu adamların, Yin ile Yang’daki gibi soluk alıp verişlerini, gece ve gündüzlerini portrelemek istedim.” (CNBC-E dergi)

Yönetmen: Ki-duk Kim
Tür: Drama,Romance
Ülke: South Korea
Dil: Korean
Süre: 95 dk
Oyuncular (ilk 5): Jô Odagiri, Na-yeong Lee, Mi-hie Jang, Tae-hyeon Kim, Ji-a Park

. . .

Sayfa: [ 1 ]