PCTurk | Aşk Sevgi Resimleri , Mektupları , silkroad , komik msn avatarlar (Arşiv Ana sayfa) => HayvanLar aLemi

Konu: Tarantula

Sayfa: [ 1 ]

Metal Militanı 10.12.2008 10:48:44
Tarantula

Birçok iri örümceğe Tarantula denmekle birlikte, gerçek Tarantula (Lycosa tarentula) yalnız Avrupa'nın güneyinde bulunur. Adını İtalya'nın Taranto kentinden alan bu tür yaklaşık 2.5 cm uzunluğunda, kıllarla kaplı bir örümcektir. Ağzının önünde zehir çengelleri ve başının üzerinde toplanmış 8 gözü vardır.
 Tarantulalar avlarını ağ örüp yakalamak yerine, öbür kurt örümcekleri gibi onların peşinden koşar. Kurak ve kumlu topraklarda kazıdıkları derin oyukların duvarlarını ipekle sağlamlaştırır, kılın oyuğun girişini ipekle kapatıp ilkbahara kadar uyurlar. Tarantulalar ipekle sardıkları yumurtalarını özenle korur, dışarı çıkacakları zaman yanlarına alırlar. Dişi, yumurtadan çıkan yavrularını 1 hafta boyunca sırtında taşır.
 Ortaçağ Avrupa'sında Tarantula'nın soktuğu insanların uyuşukluk ve mutsuzluk gibi belirtilerle ortaya çıkan "tarantizm" hastalığına yakalandığı, bu hastaların canlanıp enerjilerini boşaltmazlarsa ölecekleri sanılırdı. Ancak müzik eşliğinde, tarantella denen hızlı ve çılgın bir dansa kendini kaptıranların bu hastalıktan kurtulacağı sanılıyordu. Böylece hastalar terleyip yorulacak, zehirden arınıp iyileşeceklerdi. Ama günümüzde Tarantula'nın insan için tehlikeli olmadığı anlaşılmıştır.
 Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan iri ve kıllı örümcekler de Tarantula olarak adlandırılır. Uzunlukları 5 santimetreye ulaşabilen bu örümcekler genellikle geceleri dolaşmaya çıkarak böceklerin yanı sıra küçük kurbağa ve fareleri de yer.

Not: Alıntı değildir.
Kaynak: Hürriyet Temel Britannica Ansiklopedisi.

727236 10.12.2008 16:36:13
Tarantulalari hep merak etmistim tesekkurler Kahkaha ilgincmis:S

FighteR´Fox 14.12.2008 15:24:22
Sanki böyle filmlerdeki bir cadının parmaklarına benziyo kolları Kahkaha

daisygirl.1907 16.12.2008 18:55:31
bende merak etmişimdir saol

cem mert 12.01.2009 18:21:43
cok tatlı ve güzel hayvanlar aslında saldırgan deiller ben 3 senedir besliyorum cana yakın Gülümseme

tatli-ruya 12.03.2009 13:43:48
bende merak ederdim

morkolik 23.03.2009 19:18:26
garipppp..

The_CoLT 17.04.2009 15:16:27
çok guzel hayvandır ben cok severim

Sayfa: [ 1 ]