|
||
| NEDİR YAŞAM ?NEDİR FARKINDALIK hayatta yaşamak yada yaşamınla hayatta olmak aynı kavramlarmış gibi görünsede değil aslında hayatta yaşamak ile yaşamınla hayatta olmak arasında fark vardır hayat geniş bir yelpaze olarak düşünülürse yaşam tek tek tüm canlılar için o yelpazede yeralmaktır. iyi de yaşamı hayat içerisinde anlamlı kılan ,ona yaşam dedirtecek yani en azından bende hayatta yeraldım ve de yaşadım diyebilmek için canlı olmak nefes almak hareket etmek yetiyormu* elbetteki hayır daha önce ifade etmiş olduğum gibi yaşamınla hayatta olmak bir zorunluluktur tıpkı bir ağaç gibi tıpkı bir böcek yada kuş gibi farkında olmadan yaşamın zorunlu olasılıklarına katlanarak yaşamda olmak ama birinci seçeneğimizde bir farklılık var hayatta yaşamak hayatın içerisinde rol almak kuştan böcekten bitkiden farklı olarak bir ben olarak FARKINDALIKLA YAŞAMAK. evet farkındalıkla yaşamak sakın küçümsemeyelim bu kavramı evrende dünyada ,yaşadığın coğrafyada, aile içerisinde, toplumda ,yalnızlığında,her zaman ve her yerde farkındalıkla yaşamak nedir o zaman bu farkındalık etrafını kuşatmış olan doğayı ve onun sana görünen tarafımı ,duydukların, gördüklerin, acıların ,coşkuların ,haz ve elemlerin, evet ama bunlar sadece bir parçadır farkındalık için insan doğuşuyla hayvanlar aleminin belkide en zayıf canlısıdır .diğer hayvanlar doğduktan bir kaç saat sonra ayakları üzerinde durur ve tabiata ayak uydurmaya çalışırken insan için aynı şeyi söyliyemiyoruz. ancak insan sonradan aklıyla tabiatın engüçlü varlığı olarak doğadaki yerini almaktadır. iyide akıl farkındalık için yeterlimi dir hem evet hem hayır farkındalık için zorunludur ancak kullandığın müddetçe sana ait olduğu müddetçe vurgulamak istediğim nokta şudur :dünyaya merhaba deyişimizle kendimizi belirlenimlerin ortasında buluruz nedir bu belirlenimler 1-doğdumuz coğrafya 2- doğuştan sahip olduğumuz etnisite 3-sahip olduğumuz inanç 4-önceden belirlenmiş kurallar yasaklar gelenekler görenekler vs vs vs 5- sahip olduğunuz tarih kısacası çoğaltabileceğimiz bu örnekleri bizler hazır bulur ve sosyalleşme sürecimizde ona göre şekillenir yani toplum bizleri bu hazır kalıplarla şekillendirip kendisinin istediği profiller çerçevesinde varlığımızı devam etmemizi ister. yani doğru yada yanlış,iyi yada kötü,güzel yada çirkin ,hoş veya nahoş ,ileri ya da geri bir uygarlık vb şeklinde sıralayabileceğimiz değerleri ve içinde yaşayacağımız koşullar bir bakıma kaderi yazgıyı anımsatacak şekilde olsada,değiştirilemeyecek şeyler değildirler. işte sahip olduğumuzu sandığımız aslında bize ait olamayan bizim ürünümüz olmayan bizim ilkelerimizle belirlediğimiz olmayan bir çok şeye sahip olduğumuz bu basit yanılsamayı farkındalıkla ortadan kaldırmak gerekiyor. sahip olduğunu sandığımız birçok şey bize ait değilse dahi sahip olabileceğimiz birçok şeyi kendi çabalarımızla değiştirebiliriz. sorun şu birey olarak bizler nelere sahibiz yani birey olarak bir benliğe sahipmiyiz bir kimliğe sahipmiyiz bize ait doğrularımız varmı,yığının sürünün kültüründen ne kadar bağımsızız,işte bütün bunlar farkındalıkla sorgulayışla oluşturacağımız kimlik sonrası HAYATTA BEN DE YAŞADIM, BEN DE VARDIM VE BİR ROLE SAHİPTİM diyebilmenin önkoşuludurlar. Düşünün ki siyasi düşüncenizi aile yada toplum belirlemiş giyim kuşamınız ve beğenileriniz yine aile ve toplum düşünüş biçimizi yine aynı koşullar belirliyor yani beğenilerden tutun düşünüş biçimimize kadar ne kadar toplumun yada sürü kültüründen bağımsız bize ait değerlere sahibiz,bu noktada fakındalık yoksa kendimize ait bir kimliğimiz yoksa HAYATTA YAŞADIĞINI SANANLAR GİBİ BİZDE SÜRÜDEKİ YERİMİZİ ALMIŞ OLACAĞIZ. farkındalık anlamdır farkındalık sorgulayıştır farkındalık bağımsızlığı özgürlüğü gerektirir farkındalık yalnızlığa iter farkındalık sürüden kopuştur farkındalık kısacası bendir.ben olduktan sonradır ki evrenle tabiatla doğayla bütünleşmiş BİZDİR ...Alintıdır... |
||