|
||
| çimmek : yikanmak (ganala gidek çimek mi lan?) "su kanalına gidip yüzelimmi" kındırmak: aralamak (lan gardaş yandık galan şu gapıyı kındır azcık) "çok sıcak oldu arkadaşım kapıyı biraz aralarmısın" küncü : susam (dezzeoğlu bu nası kazangevrek! hemi gıllik hemide küncüsü az) "sayın simit satıcısı bu nasıl simit? hem çok küçük hem de susamları az" zibil :çok, aynı zamanda çöp anlamına gelir (cıvırlara bak lan zibil gibi) "şuraya bakarmısın burada ne kadar çok genç ve güzel hanımefendi var " mintan : gömlek gıllik : kücük,minik kele,galan,taman :cümlelerin sonuna gelir, nereye koyarsan koy her yere uyar cülük: civciv helke : kova cıncık : cam (ayaaamı cıncık cızdı) "ayağımı cam kesti" dinelmek: ayakta durmak (2 saattir dineliyom sıcaan altında galan gel de gidek) "arkadaşım 2 saattir burada ayakta bekliyorum seni. artık gel de gidelim lütfen" he : evet abov : aman çeerdek : çekirdek (ayçiçeğgünebakan) aşörtmen : eşofman bocit = bakır sürahi (sonradan alüminyuma döndü) zibil = çöp zibil gibi = çok, gereğinden fazla miktarda hayma = damlarda asma dallarının toplandığı çardak mintan = gömlek araya gitmek = ziyan olmak (cümle içinde kullanalım: "yemek bozulmuştu, döktüm. bir tencere yemek araya gitti") gıran = yaramaz çocuk (cümle içinde kullanalım: "mahallenin gıranları iki dakika susmadılar ki uyuyayım biraz!") allöş = bir şaşırma nidası (cümle içinde kullanalım: "allööööş! kuşlara bak amma çok...") çul = kilim, yer yaygısı peşkir = havlu galan = bundan sonra (cümle içinde kullanalım: galan, onun gelmesini beklemeyip, erkenden gideceğim) galle= kasa, içine para konan çekmece zıypmak= kaymak (abooov! çocuğun ayaaa zıyptı, düştü!. vay anam vay!..) eke =kibirli, ukela, bilmiş bilmiş konuşan, kimseyi beğenmeyen ziplemek : saplamak cıbartmak : birinin çıplak yerine vurunca orayı kızartmak yakmak gulle : misket, bilye devrisi gün : sonraki gün beriki gün : önceki gün daşşakapan : hoplayan zıplayan değişik ve küçükken acayip korktuğum bi böcek ondan kertim : ondan sonracığımaa yazı : tarla yuka: sığ, yüksek ya da derin olmayan çomça= kepçe avel=aptal böğü=zehirli örümcek bayaktan=az önce bider=tohum banadura=domates cılk=çürük cere=kulplu testi cibiliyet=geçmiş cıncık=cam cülük=civciv çimmek=yüzmek dulda=sığınak,kuytu yer enik=köpek yavrusu eşgi=ekşi esvap=çamaşır essah=sahi zamazingo=ıvır zıvır Elem eşkere : Açıkça Mısmıl : müsait (Cümlede kullanalım; Mısmıl bir yerde inecek var) Taka: Pencere (Cümlede kullanalım; Takayı aç da güneş girsin içeri) Dıkılmak: İçeri girmek ( Cümlede kullanalım; Eve dıkıldık yemeğe oturduk) Suğluk veya suuluk : Bıçak ( Cümlede kullanalım; Gızım mutfaktan suuluu getir gel) Lenger: Geniççe bakir pilav gibi yiyecekleri koymaya Cümlede kullanalım;servis yapmaya yarayan kap. (Pilavı lengere koyunda yiyelim) Celfin: Genç Tavuk (Cümlede kullanalım; Anamın yumurtalarından çıkan celfinler bunlar işte) Düve: Genç inek (Cümlede kullanalım; Düveleri gütmeye kim gitti?) Kuskun: Eşeklerin semerin üzerinde tutmaya yarayan kalçasını dolanan geniş bant şeklinde kuşak. (Eşeğin kuskunu kopmuş) Kuskunu Düşük : Deyim olarak anlamı rüküş veya salaş giyinmiş anlamındadır. (Cümlede kullanalım; Şu kuskunu düşüğe bakın) Köşker: Ayakkabı tamircisi gadanı aliim:günahların benim olsun nahal geldin:ne zaman geldin... laylon: naylon (traktör römorku) anarya: "geri" anlamına geliyor. İşgal yıllarından kalma Fransızcadan geçme bir kelime. Civar illerde de kullanan bir kelimedir. (örnek cümle:Arabayla anarya anarya gel.) adanalılar yorumlarınızı bekliyorum
|
||
|
||
| bn adanalı değilim ama yinede yorum yazıyorum yani... gerçekten böle kelimeleri hala kullanıyolar..ben çoğu kez rastladım... paylaşım için tşk. |
||
|
||
bn adanalı değilim ama yinede yorum yazıyorum yane... gerçekten böle kelimeleri hala kullanıyolar..ben çoğu kez rastladım... paylaşım için tşk. bende değilim güzelmiş sağol |
||
|
||
| Bu -yane- ne demek,varmi oyle bir Turkce.......... | ||
|
||
Bu -yane- ne demek,varmi oyle bir Turkce.......... pardon...düzelttim... |
||
|
||
He he Şu Çimme Olayına Bayılıyorum ya
|