PCTurk | Aşk Sevgi Resimleri , Mektupları , silkroad , komik msn avatarlar (Arşiv Ana sayfa) => Harry Potter

Konu: HARRY POTTER IN 7. VE SON KİTABII

Sayfa: [ 1 ]

water_lily 05.08.2007 11:14:17
Yedinci ve son Harry Potter kitabını çevirmeye başlayan Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu, kitabı ve sona eren Potter fenomenini değerlendirdiler.

Harry Potter serisinin yedinci ve son kitabı “Harry Potter and the Deathly Hallows”un İngilizce orijinal baskısının 21 Temmuz’da tüm dünyada satışa sunulmasıyla bir fenomen daha sona erdi.
Yapı Kredi Yayıncılık, Harry Potter serisinin 7. ve son kitabının ekim ayında Türkiye’de yayımlanması için çalıştıklarını açıkladı. 6. kitabın dünyada İngilizceden sonra ilk kez Türkçede yayımlanmasını sağlayan yayınevi, yeni kitabın ilk baskısını 100 bin adet olarak planladı. “Harry Potter”ın  7. kitabı, yine önceki kitapların çevirmenleri Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu tarafından Türkçeleştiriliyor. Kitabın editörü ise Betül Kadıoğlu.
Kitabı hemen okuyup işe koyulan Okyay ve Kutlu’ya başvurarak hem son kitap hem de Harry Potter hadisesi üzerine değerlendirmelerini aldık.  Heyecanla çeviriye başlayan Okyay, kitabın çok iyi yazıldığını, finalinin de harika olduğunu düşünüyor. Finali beğenmeyenleri hatırlattığımızda ise şunları söylüyor:
“10 yıldır süren bir öykünün sonuçlanış şekli herkesi mutlu etmez elbette. Her şeyden önce sonuçlanması mutsuzluk veriyor.  Ben artık bir Harry kitabı beklemeyeceğime inanamıyorum. İnanmak da istemiyorum. Kitabın adını, yayınlanma tarihini beklemek, hayatımızı anlamlı kılan şeylerden biriydi.”

'Karakterler çok net’
Bu tür uzun soluklu ve sevilen seriler bitince bir boşluk hissi duymamak imkansız. Peki bu boşluk dolabilecek mi? Okyay bu noktada ilk cildinin çevirisini “Kara Cevher Serisi, Kuzey Işıkları” adıyla gene kendisinin yaptığı, Philip Pullman’ın “His Dark Materials”ını hatırlatıyor:
“Bence Pullman çok iyi bir yazar, kitap da öyle. Fakat İngiltere dışında aynı heyecanı yaratmadı. Oysa orada da çok iyi çocuk karakterler var. Şimdi filmi de çekiliyor. Ama Harry filme çekildiğinde zaten meşhurdu. Şimdi fenomen bitti; eminim bütün yayınevleri arayışa girmiştir. 
Aslında Harry Potter’da tamamen denenmemiş bir şey de yok. Rowling’in hakkını vermek lazım; karakterleri çok iyi çiziyor. Çok net ve derinlikliler. Harry Potter gibi özdeşleşilen, renkli bir karakter tekrar çıkacak mı bilmiyorum. Gerçi Harry gibi bir olayın patlak vereceğini de öngöremezdik.  Bakarsınız gene olur...”.
Harry Potter’ı diğer çocuk kitaplarından ayıran yönünün ne olduğu yıllardır tartışılan bir konu. Okyay serinin ilk kitabı olan “Harry Potter ve Felsefe Taşı”nda tanıştığımız Harry’nin aslında tipik bir Kemalettin Tuğcu karakterine benzediğini söylüyor. 

Harry Potter’ın farkı
Öksüz, yetim, kendisine kötü davranan akrabalarının yanında yaşıyor. Aç kalıyor, onu ceza için merdiven altında bir dolaba kapatıyorlar hatta. Rowling’in Charles Dickens’ın çocuk kahramanlarından da etkilendiğinin altını çiziyor Okyay:
“Harry’nin bir 'kaybeden’ olması için her şeyi hazır. Ama bir anda yine her şeye hakim oluyor. Dünyayı değiştirip  bambaşka bir dünyanın prensi oluyor.  Yetişkinlerin kitapla bu kadar özdeşlik kurmasının nedeni, sunduğu bu umut hissi olabilir. Öte yandan Rowling’in kendi hayatında da benzer bir değişim meydana geldi.  Kafelerde yazan parasız bir insanken İngiltere Kraliçesi’nden daha zengin bir insan oldu. Tabii anlatımı da çok cana yakın.”
Okyay, birinci kitaptan yedinci kitaba uzanan süreçte J.K. Rowling’in gitgide artan ticari başarısının ise kitaba yansımadığı görüşünde:
“Rowling’in değişik bir insana dönüştüğünü hiç hissetmedim. Ayrıca son kitapta baştan beri gördüğümüz her insan ya da yaratıkla bir anlığına da olsa karşılaşabiliyoruz, o çok hoşuma gidiyor. Hayli toparlayıcı bir kitap olmuş. Dolayısıyla sadece hayattakiler değil ölmüşler bile büyücülük dünyasının sonsuz imkânlarıyla karşımıza çıkabiliyor.”

'Ticari başarı Harry Potter markası etrafında gelişti’

Kitabın diğer çevirmeni Kutlu ise yeni kitabı ve Potter’ın başarısının sırrını şöyle yorumluyor:
“Kitap beklediğim gibi sonuçlandı. İnsanlar serinin bitmesiyle ortaya çıkan boşluğu doldurmaya çalışacak tabii ama bunun aynı türde bir kitapla olmayacağı görüşündeyim. Rowling’in baştan beri belli bir çizgisi vardı.  Hikaye belliydi; Potter’ın yetişkinliğe geçiş öyküsünün 7 kitaba bölünmüş versiyonunu okuduk. Asıl ticari başarı kitabın değil, 'Harry Potter markasının’ etrafında gelişti. Potter filmleri çok parlak olmamalarına rağmen iyi gişe yaptı. İnsanlar kitapları okumasalar bile filmleri izledi. Dolayısıyla ciddi bir yan gelir alanı açıldı.  Rowling’in temel başarısı, çocuklara samimi bir tonla ulaşması. Potter’ın edebi değerlerini tartışabilirsiniz ama başarısının temelini oluşturan bu samimiyetten şüphe duymak haksızlık olur.”

HaSsSo 01.01.2008 10:06:36
paylaşım icn saol

tomblack 07.01.2008 07:55:00
güzel paylaşım teşekkürler

meteor500 26.02.2008 11:16:42
sağol bencede çok iyi bir paylaşım keşke özetide olsaydı  Sırıtan  Şaşırmış

d_e_n_i_z 02.07.2008 14:43:40
arkadaşlar okumanızı kesinlikle tavsiye ederimm harikaaa

MissuA 19.08.2008 11:34:08
bence de hiç özetle vakit kaybetmeyin, 2 günde bitti kitap...

gktg123 01.09.2009 17:07:58
5 kere okudum çok sürükleyi bir kitap okumanızı tavsive ederim

Sayfa: [ 1 ]